MARCELO

“Perspektiva viziton qytetet anembanë ish Jugosllavisë, ku të rinjët flasin çër probleme aktuale në vendet e tyre. Ne nuk i imponojmë mendimet tona por i lejojmë të rinjët të arrijnë tek konkluzionet vetë. Sot pothuajse të gjithë flasin për të rinjët, por  “Perspektiva” është e vetmja apo një nga të rradhët që i lejonë të rinjët  të flasin, të shprehin mendimet dhe perceptimet e tyre.”

Marčelo

EDO

“Ekipi që punon në projektin “Perspektiva” është i shkëlqyeshëm. Mendoj që kanë zgjedhur tema  të rëndësishme, temat për të cilët zakonisht nuk flitet, apo temat që adresohen me përgjigje të rreme për të kënaqur dëshirat e disa individëve të caktuar. “Perspektiva” tregon realitetin ashtu siç është, atë që të rinjët mendojnë në të vertetë, edhe pse të rinjët janë të frikësuar. Të rinjët janë  të zemruar sepse duan të jenë ndryshe, por shoqëria gjykon atë që është “ndryshe”.

Edo Maajka

REMI

“Çdo here kur kthehem nga  xhirimi i Perspektivës jam plot përshtypjesh sepse mendimet e të të rinjëve me befasojnë, nganjëherë edhe shokojnë. Megjithatë, edhe pse vërej mendjengushtësi tek të rinjët, nuk dua që ti fajësoj ata. Nga goja e tyre dalin fjalët e prindërve të tyre, gjyshëve dhe gjysheve, dhe të tjerëve që ndikuan në mendimin e të rinjëve.“

Remi (Elemental)

BRANO

„Perspektiva përballë fëmijet nga grupe të ndryshme në një dhomë. Të rinjët janë më inteligjent dhe më të pakorruptuar se ne. Ata tregojnë një guxim të pabesueshëm kur para kamerave shprehin mendimin e tyre, por edhe mendimin e prindërve të tyre. Guximi i të rinjëve është ajo që ne duhet kërkojmë në këtë vend.“

Brano Jakubović (Dubioza Kolektiv)

GJERËSISHT

Ligji për gazetari – Gazetari e duhur

Studimi i gazetarisë në kuadër të Fakultetit Juridik në Shkup po përgatitë më shumë studentë të jenë avokatë sesa gazetarë. Arsyeja për këtë është pamjaftueshmëria e lëndëve dhe mungesa e stafit profesional nga fusha e gazetarisë për t’u dhënë mësim studentëve. Për këtë arsye, nuk është për t’u habitur që numri i studentëve që marrin pjesë në këtë departament është në rënie çdo vit. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Kemi nevojë për një afat ushtarak

Në Serbi, por edhe në vendet e rajonit, gjithnjë e më shumë flitet për rifutjen e shërbimit ushtarak të detyrueshëm. Megjithëse është një shpenzim i madh financiar që do të tejkalonte edhe buxhetet tashmë të ngarkuara, kjo ide ka ardhur edhe me miratimin. Pra, pyesni të rinjtë se çfarë mendojnë për këtë ide?

Autor: Aleksandar Klariq

MKC Shkup – vendi ku fillon gjithçka

Qendra Kulturore Rinore (MKC) Shkupi njihet si vendi ku lind arti alternativ dhe jeton. Kjo ishte ashtu ndërsa MKC e quajti Dhomën e Rinisë “25. Maj “në atë vend. Ta themi thjesht, është një vend, rëndësia e të cilit për të rinjtë dhe artin nuk mund të konceptohet me fjalë ose mund të matet nga disa prej njerëzve me metrics të njohura. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Ne duhet të flasim për dhunën

Rastet e dhunës së bashkëmoshatarëve në Malin e Zi morën vëmendjen e publikut kur babai i një vajze deklaroi se e kishte marrë jetën e saj larg. Rasti tjetër është një vajzë 12-vjeçare e cila ka ngacmuar një grup të djemve më të vjetër për më shumë se një muaj, të keqtrajtuar, filmuar, shantazhuar, duke kërkuar para dhe gjëra të vlefshme. Pas kësaj, fëmijët dhe prindërit filluan të lënë. Prokuroria e Shtetit nuk ka të dhëna për rastet e dhunës së bashkëmoshatarëve, ndërkohë që anketa e OJQ-ve “Prindërit” tregoi se çdo fëmijë i katërt përjetoi një formë të dhunës së bashkëmoshatarëve gjatë vitit të fundit shkollor. Autor: Jelena Kontiç

ME TIPARE

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Romët në Mal të Zi ende kanë mundësi të kufizuara, kur është fjala për punësim, qasje në kujdes shëndetësor, strehim, si dhe në fusha të ndryshme të tjera të jetës, vlerësim ambasadorët e Bashkimit Evropian në Mal të Zi, Aiva Orava me të cilën shumica e zyrtarëve të Malit të Zi, politikanëve, intelektualëve, pajtohen…

Strategjia për të rinjtë vetëm në letër

Strategjia për të rinjtë vetëm në letër

Qeveria e Maqedonisë Veriore në vitin 2015 miratoi Strategjinë e Rinisë, e cila duhet të rregullojë të gjitha gjërat që lidhen me këtë popullsi. Megjithatë, strategjia ka votuar në një mënyrë jo-transparente dhe shumë organizatave rinore nga Maqedonia paralajmëroi të dështimeve të mëdha në marrjen e njëjtë. Problemi tjetër është se Strategjia ekziston vetëm në letër dhe nuk po zbatohet nga institucionet. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Njerëzit eko-miqësorë kanë nevojë për njerëz ekologjikisht të ndërgjegjshëm

Njerëzit eko-miqësorë kanë nevojë për njerëz ekologjikisht të ndërgjegjshëm

Duke reflektuar në atë që ai do të përmirësonte në qytetin e Nikshiqit, Miloš Džiknić, me moshën 18 vjeç, themeloi një organizatë joqeveritare të përkushtuar për zhvillimin e hapësirës për të rinjtë dhe ndërgjegjësimin e tyre duke u ofruar atyre një alternativë për zakonet e përditshme që shpesh çojnë në depresion.

LAJME

Kurrë më shumë për në pa në!

Kurrë më shumë për në pa në!

Në Muzeun Historik të Bosnjës dhe Hercegovinës u hap një ekspozitë “lirua: Fëmijët e lindur për shkak të luftës”, e cila tregon fëmijëve të lindur si rezultat i luftës. Kjo është ekspozita e parë e organizuar nga shoqata “Fëmijët e harruar e luftës”, i cili synon për të treguar pengesat e ndryshme që stigma dhe diskriminimi janë vënë në një jetë të grave të mbijetuara të përdhunimit luftës dhe fëmijët e lindur si rezultat i këtij akti të egër. Gjithashtu, ekspozita do të tregojë luftën, forcën, këmbënguljen dhe, mbi të gjitha, njerëzimin në luftën e këtyre kategorive. Është vlerësuar se midis 30,000 dhe 50,000 gra, vajza dhe burra u përdhunuan gjatë luftës në Bosnje dhe Herzegovinë.

Në Maqedoninë Veriore vijon një rishikim i teksteve shkollore

Në Maqedoninë Veriore vijon një rishikim i teksteve shkollore

Përshtatja e përmbajtjes së teksteve shkollore ishte një nga temat e mbuluara nga Marrëveshja e Prespës ndërmjet Maqedonisë Veriore dhe Greqisë. Ekipet janë formuar me anën maqedonase dhe greke për analizën e teksteve të historisë dhe gjeografisë. Më shumë në historinë e Kristina Ozimec.

Zanati në vend se fakultetit

Zanati në vend se fakultetit

Në një kohë kur pritet dhe nënkuptohet posedimi i një diplome universitare, ka të rinj të rrallë që zgjedhin të studiojnë zanatin. Megjithatë, ky nuk ishte rasti me të intervistuarit tanë të cilët me krenari flasin për atë që po bëjnë. Njëri prej tyre la akademinë e muzikës në mënyrë që të gatuante. Ai kurrë nuk donte të studionte sepse vazhdonte biznesin e tij familjar. Më shumë në videon e Kristina Ozimec.

Na vjen keq, ju jeni ri-trajnuar!

Na vjen keq, ju jeni ri-trajnuar!

Një numër i madh i të rinjve në Maqedoninë Veriore po përballen me punësim të pamjaftueshëm, sipas një studimi të fundit nga Financial Think. Të rinjtë që punojnë më pak se 35 orë në javë shpesh konsiderohen të punësuar dhe shpesh ritrajnohen për punën e tyre, me kontrata pune të pasigurta dhe paga më të ulëta. Më shumë në historinë e Kristina Ozimec.

Studentët malazezë rezistojnë

Studentët malazezë rezistojnë

Një grup studentësh të Universitetit të Malit të Zi, të pakënaqur me pozitën e tij dhe kolegëve të tij, si edhe gjendja në arsim dhe shoqëri formuar një iniciativë studentore me dëshirën për të kontribuar në përmirësimin dhe gjërat që prekin ata të marrin në duart e tyre. Ata kanë protestuar në afërsi të rektorit për disa ditë, pas së cilës ata u bashkuan me protesta civile. Çdo herë me një performancë të ndryshme.

Login