E drejta të luftosh për të drejtat e tua

PERSPEKTIVA IME

 

PERSPEKTIVA IME

Dua ta ndryshoj sistemin arsimor

Dua ta ndryshoj sistemin arsimor

Mbi Perspektivën përcaktuara në Cazin dhe Vellika Klladusha takuam Llajlla Zhaliq, kryetore i këshillit të studentëve të USC. Ai ndoqi Gjimnazin në Velika Klladusha dhe tashmë nga shkolla e mesme e parë

dita u përfshi në shumë aktivitete kurrikulare dhe jashtëshkollore. Aktivizmi i saj çoi e saj për faktin se ajo mund të vëzhgojnë në mënyrë kritike në sistemin arsimor në shkollën e tyre dhe qytetin e tyre, dhe

Kjo është arsyeja pse ai dëshiron ta ndryshojë atë. Autori: Azem Kurtiq

GJERËSISHT

Dua ta ndryshoj sistemin arsimor

Mbi Perspektivën përcaktuara në Cazin dhe Vellika Klladusha takuam Llajlla Zhaliq, kryetore i këshillit të studentëve të USC. Ai ndoqi Gjimnazin në Velika Klladusha dhe tashmë nga shkolla e mesme e parë

dita u përfshi në shumë aktivitete kurrikulare dhe jashtëshkollore. Aktivizmi i saj çoi e saj për faktin se ajo mund të vëzhgojnë në mënyrë kritike në sistemin arsimor në shkollën e tyre dhe qytetin e tyre, dhe

Kjo është arsyeja pse ai dëshiron ta ndryshojë atë. Autori: Azem Kurtiq

Unë jam një vajzë që i thyen paragjykimet

Ndërsa shokët e saj mendojnë të largohen nga vendi, Alisa po konsideron se si ajo mund të thyejë paragjykimet në rrethinën e saj. Ajo thotë se i pëlqen sfidat, kështu që zotëronte artin e fotografisë nga i cili jeton. Ajo gjithashtu zotëronte ngasjen e motorëve, dhe ajo pëlqente dhe kontrolloi dronët. Autori: Azem Kurtiq

Ligji për gazetari – Gazetari e duhur

Studimi i gazetarisë në kuadër të Fakultetit Juridik në Shkup po përgatitë më shumë studentë të jenë avokatë sesa gazetarë. Arsyeja për këtë është pamjaftueshmëria e lëndëve dhe mungesa e stafit profesional nga fusha e gazetarisë për t’u dhënë mësim studentëve. Për këtë arsye, nuk është për t’u habitur që numri i studentëve që marrin pjesë në këtë departament është në rënie çdo vit. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Romët në Mal të Zi ende kanë mundësi të kufizuara, kur është fjala për punësim, qasje në kujdes shëndetësor, strehim, si dhe në fusha të ndryshme të tjera të jetës, vlerësim ambasadorët e Bashkimit Evropian në Mal të Zi, Aiva Orava me të cilën shumica e zyrtarëve të Malit të Zi, politikanëve, intelektualëve, pajtohen…

Kemi nevojë për një afat ushtarak

Në Serbi, por edhe në vendet e rajonit, gjithnjë e më shumë flitet për rifutjen e shërbimit ushtarak të detyrueshëm. Megjithëse është një shpenzim i madh financiar që do të tejkalonte edhe buxhetet tashmë të ngarkuara, kjo ide ka ardhur edhe me miratimin. Pra, pyesni të rinjtë se çfarë mendojnë për këtë ide?

Autor: Aleksandar Klariq

MKC Shkup – vendi ku fillon gjithçka

Qendra Kulturore Rinore (MKC) Shkupi njihet si vendi ku lind arti alternativ dhe jeton. Kjo ishte ashtu ndërsa MKC e quajti Dhomën e Rinisë “25. Maj “në atë vend. Ta themi thjesht, është një vend, rëndësia e të cilit për të rinjtë dhe artin nuk mund të konceptohet me fjalë ose mund të matet nga disa prej njerëzve me metrics të njohura. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Dua ta ndryshoj sistemin arsimor

Dua ta ndryshoj sistemin arsimor

Mbi Perspektivën përcaktuara në Cazin dhe Vellika Klladusha takuam Llajlla Zhaliq, kryetore i këshillit të studentëve të USC. Ai ndoqi Gjimnazin në Velika Klladusha dhe tashmë nga shkolla e mesme e parë

dita u përfshi në shumë aktivitete kurrikulare dhe jashtëshkollore. Aktivizmi i saj çoi e saj për faktin se ajo mund të vëzhgojnë në mënyrë kritike në sistemin arsimor në shkollën e tyre dhe qytetin e tyre, dhe

Kjo është arsyeja pse ai dëshiron ta ndryshojë atë. Autori: Azem Kurtiq

Unë jam një vajzë që i thyen paragjykimet

Unë jam një vajzë që i thyen paragjykimet

Ndërsa shokët e saj mendojnë të largohen nga vendi, Alisa po konsideron se si ajo mund të thyejë paragjykimet në rrethinën e saj. Ajo thotë se i pëlqen sfidat, kështu që zotëronte artin e fotografisë nga i cili jeton. Ajo gjithashtu zotëronte ngasjen e motorëve, dhe ajo pëlqente dhe kontrolloi dronët. Autori: Azem Kurtiq

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Romët në Mal të Zi ende kanë mundësi të kufizuara, kur është fjala për punësim, qasje në kujdes shëndetësor, strehim, si dhe në fusha të ndryshme të tjera të jetës, vlerësim ambasadorët e Bashkimit Evropian në Mal të Zi, Aiva Orava me të cilën shumica e zyrtarëve të Malit të Zi, politikanëve, intelektualëve, pajtohen…

Njerëzit eko-miqësorë kanë nevojë për njerëz ekologjikisht të ndërgjegjshëm

Njerëzit eko-miqësorë kanë nevojë për njerëz ekologjikisht të ndërgjegjshëm

Duke reflektuar në atë që ai do të përmirësonte në qytetin e Nikshiqit, Miloš Džiknić, me moshën 18 vjeç, themeloi një organizatë joqeveritare të përkushtuar për zhvillimin e hapësirës për të rinjtë dhe ndërgjegjësimin e tyre duke u ofruar atyre një alternativë për zakonet e përditshme që shpesh çojnë në depresion.

Zanati në vend se fakultetit

Zanati në vend se fakultetit

Në një kohë kur pritet dhe nënkuptohet posedimi i një diplome universitare, ka të rinj të rrallë që zgjedhin të studiojnë zanatin. Megjithatë, ky nuk ishte rasti me të intervistuarit tanë të cilët me krenari flasin për atë që po bëjnë. Njëri prej tyre la akademinë e muzikës në mënyrë që të gatuante. Ai kurrë nuk donte të studionte sepse vazhdonte biznesin e tij familjar. Më shumë në videon e Kristina Ozimec.

Studentët malazezë rezistojnë

Studentët malazezë rezistojnë

Një grup studentësh të Universitetit të Malit të Zi, të pakënaqur me pozitën e tij dhe kolegëve të tij, si edhe gjendja në arsim dhe shoqëri formuar një iniciativë studentore me dëshirën për të kontribuar në përmirësimin dhe gjërat që prekin ata të marrin në duart e tyre. Ata kanë protestuar në afërsi të rektorit për disa ditë, pas së cilës ata u bashkuan me protesta civile. Çdo herë me një performancë të ndryshme.

Kujdes, RRËPIRRË!

Kujdes, RRËPIRRË!

E ‘dërrmuese’ kolektive u krijua me qëllim të shoqërisë rezistenca indiference, dëshpërim dhe nacionalizmit. Kështu të paktën thonë themeluesit me të cilët folëm për këtë kolektiv relativisht të re të Sarajevës. Një tjetër duhet që këta të rinj kishin kur ata themeluan ‘rrëshkitje toke’, nevojën për hapësirë të lirë për të ekspozuar, socializing dhe më në fund, për ekzistencë. Pasi arritën të plotësonin nevojat e tyre, ata vendosën hapësirën që kishin krijuar për të ndarë me të tjerët. Dhe kështu filloi të gjitha. Video: Azem Kurtiq

Respektimi i diversitetit është baza për përparimin

Respektimi i diversitetit është baza për përparimin

Shkupi është qytet multietnik në të cilin veprojnë njerëz me origjinë të ndryshme, grupe etnike dhe religjioze. Edhe pse ka probleme, të rinjtë janë bërë gjithnjë e më shumë të njohur me dhe bashkëpunuar në vitet e fundit. Një i tillë mjedis multi-etnik dhe Platforma media civile, e cila kryesisht punon nga të rinjtë, por edhe të tjerët të të gjitha moshave dhe nga komunitetet e ndryshme etnike në atmosferë që ata thonë se është e shkëlqyer.

Shoqata censurë

Shoqata censurë

Censura është një nga temat që u nisën gjatë Perspektivës në Prijedor, e cila, për shkak të kufizimeve kohore, nuk hyri në shfaqje. Në kohën e mundësive për informim kur jemi të gjithë ne duam të dimë është në dispozicion për disa klikime, të rinjtë vazhdojnë të vënë re censurën në media dhe kontrollin e informacionit që vjen tek qytetarët.

Dikush në Gjermani, dikush në listën e Forbes

Dikush në Gjermani, dikush në listën e Forbes

Të rinjtë në Maqedoni rrallë vendosin të ngrenë biznesin e tyre. Ky nuk ishte rasti me Nina Angelovska e cila filloi biznesin e vet në internet në vitin 2011. Vitin e kaluar, në sajë të punës dhe punës së madhe, Nina erdhi në revistën revistë Forbes si një nga 30 ndërmarrësit e rinj premtues në Evropë.

GJERËSISHT

Dua ta ndryshoj sistemin arsimor

Mbi Perspektivën përcaktuara në Cazin dhe Vellika Klladusha takuam Llajlla Zhaliq, kryetore i këshillit të studentëve të USC. Ai ndoqi Gjimnazin në Velika Klladusha dhe tashmë nga shkolla e mesme e parë

dita u përfshi në shumë aktivitete kurrikulare dhe jashtëshkollore. Aktivizmi i saj çoi e saj për faktin se ajo mund të vëzhgojnë në mënyrë kritike në sistemin arsimor në shkollën e tyre dhe qytetin e tyre, dhe

Kjo është arsyeja pse ai dëshiron ta ndryshojë atë. Autori: Azem Kurtiq

Dua ta ndryshoj sistemin arsimor

Mbi Perspektivën përcaktuara në Cazin dhe Vellika Klladusha takuam Llajlla Zhaliq, kryetore i këshillit të studentëve të USC. Ai ndoqi Gjimnazin në Velika Klladusha dhe tashmë nga shkolla e mesme e parë

dita u përfshi në shumë aktivitete kurrikulare dhe jashtëshkollore. Aktivizmi i saj çoi e saj për faktin se ajo mund të vëzhgojnë në mënyrë kritike në sistemin arsimor në shkollën e tyre dhe qytetin e tyre, dhe

Kjo është arsyeja pse ai dëshiron ta ndryshojë atë. Autori: Azem Kurtiq

Unë jam një vajzë që i thyen paragjykimet

Ndërsa shokët e saj mendojnë të largohen nga vendi, Alisa po konsideron se si ajo mund të thyejë paragjykimet në rrethinën e saj. Ajo thotë se i pëlqen sfidat, kështu që zotëronte artin e fotografisë nga i cili jeton. Ajo gjithashtu zotëronte ngasjen e motorëve, dhe ajo pëlqente dhe kontrolloi dronët. Autori: Azem Kurtiq

Ligji për gazetari – Gazetari e duhur

Studimi i gazetarisë në kuadër të Fakultetit Juridik në Shkup po përgatitë më shumë studentë të jenë avokatë sesa gazetarë. Arsyeja për këtë është pamjaftueshmëria e lëndëve dhe mungesa e stafit profesional nga fusha e gazetarisë për t’u dhënë mësim studentëve. Për këtë arsye, nuk është për t’u habitur që numri i studentëve që marrin pjesë në këtë departament është në rënie çdo vit. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Romët në Mal të Zi ende kanë mundësi të kufizuara, kur është fjala për punësim, qasje në kujdes shëndetësor, strehim, si dhe në fusha të ndryshme të tjera të jetës, vlerësim ambasadorët e Bashkimit Evropian në Mal të Zi, Aiva Orava me të cilën shumica e zyrtarëve të Malit të Zi, politikanëve, intelektualëve, pajtohen…

Kemi nevojë për një afat ushtarak

Në Serbi, por edhe në vendet e rajonit, gjithnjë e më shumë flitet për rifutjen e shërbimit ushtarak të detyrueshëm. Megjithëse është një shpenzim i madh financiar që do të tejkalonte edhe buxhetet tashmë të ngarkuara, kjo ide ka ardhur edhe me miratimin. Pra, pyesni të rinjtë se çfarë mendojnë për këtë ide?

Autor: Aleksandar Klariq

Unë jam një vajzë që i thyen paragjykimet

Ndërsa shokët e saj mendojnë të largohen nga vendi, Alisa po konsideron se si ajo mund të thyejë paragjykimet në rrethinën e saj. Ajo thotë se i pëlqen sfidat, kështu që zotëronte artin e fotografisë nga i cili jeton. Ajo gjithashtu zotëronte ngasjen e motorëve, dhe ajo pëlqente dhe kontrolloi dronët. Autori: Azem Kurtiq

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Romët në Mal të Zi ende kanë mundësi të kufizuara, kur është fjala për punësim, qasje në kujdes shëndetësor, strehim, si dhe në fusha të ndryshme të tjera të jetës, vlerësim ambasadorët e Bashkimit Evropian në Mal të Zi, Aiva Orava me të cilën shumica e zyrtarëve të Malit të Zi, politikanëve, intelektualëve, pajtohen…

Njerëzit eko-miqësorë kanë nevojë për njerëz ekologjikisht të ndërgjegjshëm

Duke reflektuar në atë që ai do të përmirësonte në qytetin e Nikshiqit, Miloš Džiknić, me moshën 18 vjeç, themeloi një organizatë joqeveritare të përkushtuar për zhvillimin e hapësirës për të rinjtë dhe ndërgjegjësimin e tyre duke u ofruar atyre një alternativë për zakonet e përditshme që shpesh çojnë në depresion.

Zanati në vend se fakultetit

Në një kohë kur pritet dhe nënkuptohet posedimi i një diplome universitare, ka të rinj të rrallë që zgjedhin të studiojnë zanatin. Megjithatë, ky nuk ishte rasti me të intervistuarit tanë të cilët me krenari flasin për atë që po bëjnë. Njëri prej tyre la akademinë e muzikës në mënyrë që të gatuante. Ai kurrë nuk donte të studionte sepse vazhdonte biznesin e tij familjar. Më shumë në videon e Kristina Ozimec.

Studentët malazezë rezistojnë

Një grup studentësh të Universitetit të Malit të Zi, të pakënaqur me pozitën e tij dhe kolegëve të tij, si edhe gjendja në arsim dhe shoqëri formuar një iniciativë studentore me dëshirën për të kontribuar në përmirësimin dhe gjërat që prekin ata të marrin në duart e tyre. Ata kanë protestuar në afërsi të rektorit për disa ditë, pas së cilës ata u bashkuan me protesta civile. Çdo herë me një performancë të ndryshme.

Kujdes, RRËPIRRË!

E ‘dërrmuese’ kolektive u krijua me qëllim të shoqërisë rezistenca indiference, dëshpërim dhe nacionalizmit. Kështu të paktën thonë themeluesit me të cilët folëm për këtë kolektiv relativisht të re të Sarajevës. Një tjetër duhet që këta të rinj kishin kur ata themeluan ‘rrëshkitje toke’, nevojën për hapësirë të lirë për të ekspozuar, socializing dhe më në fund, për ekzistencë. Pasi arritën të plotësonin nevojat e tyre, ata vendosën hapësirën që kishin krijuar për të ndarë me të tjerët. Dhe kështu filloi të gjitha. Video: Azem Kurtiq

Respektimi i diversitetit është baza për përparimin

Shkupi është qytet multietnik në të cilin veprojnë njerëz me origjinë të ndryshme, grupe etnike dhe religjioze. Edhe pse ka probleme, të rinjtë janë bërë gjithnjë e më shumë të njohur me dhe bashkëpunuar në vitet e fundit. Një i tillë mjedis multi-etnik dhe Platforma media civile, e cila kryesisht punon nga të rinjtë, por edhe të tjerët të të gjitha moshave dhe nga komunitetet e ndryshme etnike në atmosferë që ata thonë se është e shkëlqyer.

Shoqata censurë

Censura është një nga temat që u nisën gjatë Perspektivës në Prijedor, e cila, për shkak të kufizimeve kohore, nuk hyri në shfaqje. Në kohën e mundësive për informim kur jemi të gjithë ne duam të dimë është në dispozicion për disa klikime, të rinjtë vazhdojnë të vënë re censurën në media dhe kontrollin e informacionit që vjen tek qytetarët.

Dikush në Gjermani, dikush në listën e Forbes

Të rinjtë në Maqedoni rrallë vendosin të ngrenë biznesin e tyre. Ky nuk ishte rasti me Nina Angelovska e cila filloi biznesin e vet në internet në vitin 2011. Vitin e kaluar, në sajë të punës dhe punës së madhe, Nina erdhi në revistën revistë Forbes si një nga 30 ndërmarrësit e rinj premtues në Evropë.

Të gjitha identitetet e mia të padukshme

Merima Dervoviç është një 27-vjeçare historiane e artit, artist, përkthyes i gjuhës dhe aktivistit italian. Ajo punon në mobilimin e pikturës dhe jeta e saj nuk mund të imagjinohet pa aktivizëm. Përveç kësaj, Merima është gjithashtu një person me aftësi të kufizuar që hapi derën në shtëpinë tonë dhe na tregoi se si duket një ditë në jetën e saj. Më shumë në historinë e sjellur nga Azem Kurtiq.

Vakt mbajtës

Falë rrjeteve sociale, domethënë Twitter, të rinjtë në Shkup po mblidhen për tre vjet e gjysmë për të bërë ushqim shtëpiak në qytetin e tyre. Fillimisht, anëtarët e iniciativës “vakt Reteville” përgatitën ushqim në shtëpi, por me rritjen e numrit të atyre që ndihmuan në këtë mënyrë, organizata u rrit. Ata mblidhen çdo të premte dhe përgatisin sasi të mëdha ushqimi që ndajnë të shtunën. Korrespondenti ynë Kristina Ozimec sjell një histori për këtë nismë të madhe.

Janë vendosur themelet e paqes

Në kuadër të OJQ-së, si një projekt i veçantë, u formua një ekip i ri i PR, i përbërë nga pjesëmarrës nga gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor. Ekipi i ri i PR kishte për detyrë të eksploronte Sarajevën dhe Sarajevën Lindore, të kaluarën dhe të tashmen, si dhe ndërtimin e së ardhmes më të mirë së bashku. Vetëm lëvizja e të rinjve është një nga faktorët më të rëndësishëm në ndërtimin e paqes në rajon. Mungesa e luftës nuk do të thotë paqe, prandaj është e nevojshme të ndërtohet në këto zona. Në fund të projektit “Në sytë e të rinjve”, me Azem Kurtiç, kemi diskutuar këtë temë me Sekretarin e Përgjithshëm të Zyrës Rajonale për Bashkëpunimin e Rinisë në Ballkanin Perëndimor dhe ambasadorin franqez në Bosnje dhe Herzegovinë.

Perspektiva programore

Industria e IT-së është një nga më të premtuarit sot. Kjo është arsyeja pse ne vendosëm të bisedonim me programues të rinj nga Serbia, të cilët e shihnin jetën e tyre në këtë profesion. Kjo është e para e katër tregimeve me tre të rinj që njohin teknologjinë kompjuterike gjatë gjithë jetës së tyre. Në videon e parë, ne diskutojmë arsyet që i shtynë të zgjedhin për këtë profesion.

Unë guxoja

Në një kohë kur klima e biznesit është e pafavorshme, pak të rinj vendosin të fillojnë biznesin e tyre. Ky nuk ishte rasti me 25-vjeçarin Mark Mirkajloviç, i cili ka qenë duke punuar me sukses në dyqanin e tij Magnetic Mobile për dy vjet e gjysmë. Marko i tha Perspektiva.plus për përvojën e tij për krijimin e një biznesi pa mbështetje nga shteti.

Ajri im

Përqendrimi i lartë i grimcave të dëmshme është një problem i madh në shumë qytete në Balkanit dhe Shkupi është shpesh në krye të qyteteve me ajrin më të ndotur. Në muajt e vjeshtës, situata po përkeqësohet, kështu që Gorjan Jovanovski bëri një aplikacion mobil “Airbus” që mat përqendrimin e PM10 dhe grimcave të tjera të dëmshme në kohë reale.

Unë mendoj se jam e barabartë

Aleksandar Matovski, të cilin maqedonasit e quajnë Cako, është i vetmi drejtor radio i sindromës Down në këtë vend. Me Kristin Ozimec, ai foli për rrugën e tij, përfshirjen dhe mundësitë që njerëzit me aftësi të kufizuara kanë në këtë vend. Më shumë në video.

Asgjë e re në Ballkan

Nepotizmi dhe korrupsioni janë pengesat më të mëdha që të rinjve u duhet të përballen kur kërkojnë punë. Pa lidhje politike, shanset e tyre për të gjetur punë janë edhe më të vogla. Edhe ata që kanë arsim më të lartë kanë probleme kur bëhet fjalë për punësim. Këto janë problemet e përbashkëta të të gjithë të rinjve që jetojnë në vendet e Ballkanit Perëndimor. Korrespondentja jonë, Vjosa Çerkini ka hulumtuar këtë temë në Kosovë.

Të rinjtë kosovarë nuk e shohin të ardhmen e tyre në Kosovë

Ashtu si në të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, edhe të rinjtë kosovarë nuk e shohin të ardhmen e tyre në vendin e tyre.
Pavarësisht kufizimeve të vizave, ata po përpiqen të largohen nga vendi në mënyrë që të mund të kenë një të ardhme.
Korrespondentja jonë Vjosa Çerkini ka folur me dy prej tyre.

A e përkrahin talentin e ri vendin?

Nëse shteti mbështet talentin e ri është një pyetje që ne jemi munduar të përmendim në këtë video. Bashkëbiseduesi ynë është Tatjana Tokoviç, një studente e katërt në Fakultetin e Shkencave Politike në Beograd. Tatjana ka arritur edhe në fusha të tjera, siç thotë ajo, të gjitha vetëm. Si një nga arritjet e saj ajo do të kishte qenë kryetari i mbi 20 modeleve të Kombeve të Bashkuara në të gjithë Evropën.

“Të gjithë jemi të ndryshëm dhe kjo nuk do të thotë që dikush që është serb apo hungarez është një njeri më i mirë.”

Sipas regjistrimit të vitit 2002, 14.28% e të gjithë popullsisë së Vojvodinës përbëhet nga hungarezët. Në Novi Sad ata përfaqësojnë grupin e dytë më të madh etnik. Hungaria është një nga gjashtë gjuhët zyrtare në Vojvodinë, dhe në shkolla ka departamente të veçanta për fëmijët e kombësisë hungareze.

Agnes dhe Irena marrin pjesë në departamentet hungareze dhe flasin për Perspektiva se si të jenë hungarezë në Novi Sad dhe se si ata kanë kontakte me fëmijët e përkatësisë etnike serbe përmes arsimit.

Ne sjellim historinë e tyre në video.

Login