PERSPEKTIVA IME

PERSPEKTIVA IME

PERSPEKTIVA IME

Modelimi po fiton popullaritet përsëri

Një nga hobi më i njohur i të rinjve në ish-Jugosllavi është të promovosh përsëri veten. Pas dekadave të modelimit në Shkup, Klubi i Modelimit Mihajlo Ivanovski Mix ka disa vite që funksionon, duke bashkuar entuziastë në këtë fushë. Ky është "Suhoj 15 UM" ose varianti...

Beogradi tërheqës për studentët maqedonas

Pas shumë vitesh, studentët nga Maqedonia po rizbulojnë përfitimet që Beogradi ofron për sa i përket arsimit që njihet dhe aplikohet në të gjithë botën. Ata që tashmë kanë pasur mundësi të studiojnë atje thonë se burimet njerëzore dhe përvojat që ata fitojnë janë të...

Maqedonasit nga diaspora studiojnë në internet

Kryeni hulumtime në internet dhe merrni provime online. Ky është tendenca e fundit e ofruar nga disa institucione maqedonase të arsimit të lartë për studentët që nuk mund të ndjekin fizikisht mësimet. Kjo përdoret kryesisht nga diaspora, por edhe nga studentët brenda...

Barazimi izraelit ndihmon futbollistët e rinj në Maqedoni

Globalna humanitarna mreža Equalizer širi svoj domet među mladim igračima na sjeveru Makedonije. To je izraelska ideja gdje se ljubav mladih prema nogometu koristi kako bi ih naučili više i stekli pravednije obrazovanje koje financira Equalizer. Više u priči Dejana Azeskog. 

GJERËSISHT

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Romët në Mal të Zi ende kanë mundësi të kufizuara, kur është fjala për punësim, qasje në kujdes shëndetësor, strehim, si dhe në fusha të ndryshme të tjera të jetës, vlerësim ambasadorët e Bashkimit Evropian në Mal të Zi, Aiva Orava me të cilën shumica e zyrtarëve të Malit të Zi, politikanëve, intelektualëve, pajtohen…

Njerëzit eko-miqësorë kanë nevojë për njerëz ekologjikisht të ndërgjegjshëm

Njerëzit eko-miqësorë kanë nevojë për njerëz ekologjikisht të ndërgjegjshëm

Duke reflektuar në atë që ai do të përmirësonte në qytetin e Nikshiqit, Miloš Džiknić, me moshën 18 vjeç, themeloi një organizatë joqeveritare të përkushtuar për zhvillimin e hapësirës për të rinjtë dhe ndërgjegjësimin e tyre duke u ofruar atyre një alternativë për zakonet e përditshme që shpesh çojnë në depresion.

Zanati në vend se fakultetit

Zanati në vend se fakultetit

Në një kohë kur pritet dhe nënkuptohet posedimi i një diplome universitare, ka të rinj të rrallë që zgjedhin të studiojnë zanatin. Megjithatë, ky nuk ishte rasti me të intervistuarit tanë të cilët me krenari flasin për atë që po bëjnë. Njëri prej tyre la akademinë e muzikës në mënyrë që të gatuante. Ai kurrë nuk donte të studionte sepse vazhdonte biznesin e tij familjar. Më shumë në videon e Kristina Ozimec.

NAJNOVIJE

Ligji për gazetari – Gazetari e duhur

Ligji për gazetari – Gazetari e duhur

Studimi i gazetarisë në kuadër të Fakultetit Juridik në Shkup po përgatitë më shumë studentë të jenë avokatë sesa gazetarë. Arsyeja për këtë është pamjaftueshmëria e lëndëve dhe mungesa e stafit profesional nga fusha e gazetarisë për t’u dhënë mësim studentëve. Për këtë arsye, nuk është për t’u habitur që numri i studentëve që marrin pjesë në këtë departament është në rënie çdo vit. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Kemi nevojë për një afat ushtarak

Kemi nevojë për një afat ushtarak

Në Serbi, por edhe në vendet e rajonit, gjithnjë e më shumë flitet për rifutjen e shërbimit ushtarak të detyrueshëm. Megjithëse është një shpenzim i madh financiar që do të tejkalonte edhe buxhetet tashmë të ngarkuara, kjo ide ka ardhur edhe me miratimin. Pra, pyesni të rinjtë se çfarë mendojnë për këtë ide?

Autor: Aleksandar Klariq

MKC Shkup – vendi ku fillon gjithçka

MKC Shkup – vendi ku fillon gjithçka

Qendra Kulturore Rinore (MKC) Shkupi njihet si vendi ku lind arti alternativ dhe jeton. Kjo ishte ashtu ndërsa MKC e quajti Dhomën e Rinisë “25. Maj “në atë vend. Ta themi thjesht, është një vend, rëndësia e të cilit për të rinjtë dhe artin nuk mund të konceptohet me fjalë ose mund të matet nga disa prej njerëzve me metrics të njohura. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Strategjia për të rinjtë vetëm në letër

Strategjia për të rinjtë vetëm në letër

Qeveria e Maqedonisë Veriore në vitin 2015 miratoi Strategjinë e Rinisë, e cila duhet të rregullojë të gjitha gjërat që lidhen me këtë popullsi. Megjithatë, strategjia ka votuar në një mënyrë jo-transparente dhe shumë organizatave rinore nga Maqedonia paralajmëroi të dështimeve të mëdha në marrjen e njëjtë. Problemi tjetër është se Strategjia ekziston vetëm në letër dhe nuk po zbatohet nga institucionet. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Ne duhet të flasim për dhunën

Ne duhet të flasim për dhunën

Rastet e dhunës së bashkëmoshatarëve në Malin e Zi morën vëmendjen e publikut kur babai i një vajze deklaroi se e kishte marrë jetën e saj larg. Rasti tjetër është një vajzë 12-vjeçare e cila ka ngacmuar një grup të djemve më të vjetër për më shumë se një muaj, të keqtrajtuar, filmuar, shantazhuar, duke kërkuar para dhe gjëra të vlefshme. Pas kësaj, fëmijët dhe prindërit filluan të lënë. Prokuroria e Shtetit nuk ka të dhëna për rastet e dhunës së bashkëmoshatarëve, ndërkohë që anketa e OJQ-ve “Prindërit” tregoi se çdo fëmijë i katërt përjetoi një formë të dhunës së bashkëmoshatarëve gjatë vitit të fundit shkollor. Autor: Jelena Kontiç

Login