E drejta të luftosh për të drejtat e tua

PERSPEKTIVA E RE

 

PERSPEKTIVA E RE

Strategjia për të rinjtë vetëm në letër

Strategjia për të rinjtë vetëm në letër

Qeveria e Maqedonisë Veriore në vitin 2015 miratoi Strategjinë e Rinisë, e cila duhet të rregullojë të gjitha gjërat që lidhen me këtë popullsi. Megjithatë, strategjia ka votuar në një mënyrë jo-transparente dhe shumë organizatave rinore nga Maqedonia paralajmëroi të dështimeve të mëdha në marrjen e njëjtë. Problemi tjetër është se Strategjia ekziston vetëm në letër dhe nuk po zbatohet nga institucionet. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

GJERËSISHT

Dua ta ndryshoj sistemin arsimor

Mbi Perspektivën përcaktuara në Cazin dhe Vellika Klladusha takuam Llajlla Zhaliq, kryetore i këshillit të studentëve të USC. Ai ndoqi Gjimnazin në Velika Klladusha dhe tashmë nga shkolla e mesme e parë

dita u përfshi në shumë aktivitete kurrikulare dhe jashtëshkollore. Aktivizmi i saj çoi e saj për faktin se ajo mund të vëzhgojnë në mënyrë kritike në sistemin arsimor në shkollën e tyre dhe qytetin e tyre, dhe

Kjo është arsyeja pse ai dëshiron ta ndryshojë atë. Autori: Azem Kurtiq

Unë jam një vajzë që i thyen paragjykimet

Ndërsa shokët e saj mendojnë të largohen nga vendi, Alisa po konsideron se si ajo mund të thyejë paragjykimet në rrethinën e saj. Ajo thotë se i pëlqen sfidat, kështu që zotëronte artin e fotografisë nga i cili jeton. Ajo gjithashtu zotëronte ngasjen e motorëve, dhe ajo pëlqente dhe kontrolloi dronët. Autori: Azem Kurtiq

Ligji për gazetari – Gazetari e duhur

Studimi i gazetarisë në kuadër të Fakultetit Juridik në Shkup po përgatitë më shumë studentë të jenë avokatë sesa gazetarë. Arsyeja për këtë është pamjaftueshmëria e lëndëve dhe mungesa e stafit profesional nga fusha e gazetarisë për t’u dhënë mësim studentëve. Për këtë arsye, nuk është për t’u habitur që numri i studentëve që marrin pjesë në këtë departament është në rënie çdo vit. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Romët në Mal të Zi ende kanë mundësi të kufizuara, kur është fjala për punësim, qasje në kujdes shëndetësor, strehim, si dhe në fusha të ndryshme të tjera të jetës, vlerësim ambasadorët e Bashkimit Evropian në Mal të Zi, Aiva Orava me të cilën shumica e zyrtarëve të Malit të Zi, politikanëve, intelektualëve, pajtohen…

Kemi nevojë për një afat ushtarak

Në Serbi, por edhe në vendet e rajonit, gjithnjë e më shumë flitet për rifutjen e shërbimit ushtarak të detyrueshëm. Megjithëse është një shpenzim i madh financiar që do të tejkalonte edhe buxhetet tashmë të ngarkuara, kjo ide ka ardhur edhe me miratimin. Pra, pyesni të rinjtë se çfarë mendojnë për këtë ide?

Autor: Aleksandar Klariq

MKC Shkup – vendi ku fillon gjithçka

Qendra Kulturore Rinore (MKC) Shkupi njihet si vendi ku lind arti alternativ dhe jeton. Kjo ishte ashtu ndërsa MKC e quajti Dhomën e Rinisë “25. Maj “në atë vend. Ta themi thjesht, është një vend, rëndësia e të cilit për të rinjtë dhe artin nuk mund të konceptohet me fjalë ose mund të matet nga disa prej njerëzve me metrics të njohura. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Strategjia për të rinjtë vetëm në letër

Strategjia për të rinjtë vetëm në letër

Qeveria e Maqedonisë Veriore në vitin 2015 miratoi Strategjinë e Rinisë, e cila duhet të rregullojë të gjitha gjërat që lidhen me këtë popullsi. Megjithatë, strategjia ka votuar në një mënyrë jo-transparente dhe shumë organizatave rinore nga Maqedonia paralajmëroi të dështimeve të mëdha në marrjen e njëjtë. Problemi tjetër është se Strategjia ekziston vetëm në letër dhe nuk po zbatohet nga institucionet. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Kurrë më shumë për në pa në!

Kurrë më shumë për në pa në!

Në Muzeun Historik të Bosnjës dhe Hercegovinës u hap një ekspozitë “lirua: Fëmijët e lindur për shkak të luftës”, e cila tregon fëmijëve të lindur si rezultat i luftës. Kjo është ekspozita e parë e organizuar nga shoqata “Fëmijët e harruar e luftës”, i cili synon për të treguar pengesat e ndryshme që stigma dhe diskriminimi janë vënë në një jetë të grave të mbijetuara të përdhunimit luftës dhe fëmijët e lindur si rezultat i këtij akti të egër. Gjithashtu, ekspozita do të tregojë luftën, forcën, këmbënguljen dhe, mbi të gjitha, njerëzimin në luftën e këtyre kategorive. Është vlerësuar se midis 30,000 dhe 50,000 gra, vajza dhe burra u përdhunuan gjatë luftës në Bosnje dhe Herzegovinë.

Ne duhet të rebelojmë veten kundër vetes

Ne duhet të rebelojmë veten kundër vetes

Jeta e të rinjve në Magllaj nuk është e lehtë. Të paktën kështu përfunduam duke biseduar me Admir Ahmetbegoviqin, të diplomuar në Shkollën e Mesme të Përzier në Maglaj. Një prej problemeve që Adami foli ishte se të diplomuarit nuk kishin vend për të festuar diplomimin. Ai gjithashtu preku lirinë e fjalës dhe gjendjen e arsimit që, tha ai, ishte katastrofike.

Paraqesim: Rruga e re e tretë

Paraqesim: Rruga e re e tretë

“Mënyra e re e tretë” është një organizatë multidisiciplinuare themeluar në maj 2017 nga të rinjtë, me qëllim për të ofruar një qasje të re për analizën politike në kohën e të drejtës dhe të populizmit të majtë. Misioni i organizatës është që të kontribuojë në përparimin shoqëror përmes një aktiviteti publik të argumentuar, akademik dhe përgjegjës social.

Njerëzit kanë mungesë ndjeshmërie

Njerëzit kanë mungesë ndjeshmërie

Nëse dëshmojmë për dhunë, përgjegjësia e çdo qytetari është të reagojë dhe të raportojë të njëjtën gjë. Kjo kërkohet nga ligjet në secilin nga vendet e rajonit. Megjithatë, vetë ekzistenca e një ligji nuk mjafton për ta respektuar atë. Biseduam për reagimin (jo) ndaj dhunës me të rinjtë në Kotor, dhe në portalin tonë ne publikojmë pjesë të tregimit që për shkak të afatit nuk hynë në shfaqjen përfundimtare.

Forca dhe rëndësia e lëvizjeve lokale

Forca dhe rëndësia e lëvizjeve lokale

Për disa muaj, në të gjithë Serbinë, protestat “1/5 milion” janë mbajtur si reagim ndaj situatës aktuale shoqërore dhe politike në vend. Pas protestave të mëdha në Beograd, protesta u organizua në qytete të tjera më të vogla dhe më të mëdha në Serbi, të organizuar nga grupe më të vogla lokale të qytetarëve. Lëvizjet lokale janë temë që Aleksandar Klariç bisedoi me Nikola Miloviç, themeluesin e grupit Opportunity nga Shabac. Më shumë në video.

EYOF 2019: Hapi nga endrra në të hapur

EYOF 2019: Hapi nga endrra në të hapur

Premten e kaluar në Sarajevën Lindore u zhvillua një ceremoni për të mbyllur ngjarjen më të madhe sportive në Bosnje dhe Herzegovinë pas Lojrave Olimpike të mbajtura në vitin 1984. Në kuadër të OJQ-së, si një projekt i veçantë, u formua një ekip i ri i PR, i përbërë nga pjesëmarrës nga gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor. Ekipi i ri i PR kishte një detyrë për të eksploruar Sarajevën dhe Sarajevën Lindore, të kaluarën, të tashmen dhe gjithashtu të ndërtonin një të ardhme më të mirë së bashku.

“Në sytë e të rinjve” ishte emri i projektit që u zhvillua së bashku nga EYOF, Zyra Rajonale për Bashkëpunimin e Rinisë në Ballkanin Perëndimor (RYCO), Inkubatori “MUNJA” i Inovacioneve Sociale nga Sarajeva me mbështetjen financiare të ambasadës franceze në Bosnje dhe Herzegovinë. Në videon e mësipërme mund të shihni produktin përfundimtar të punës së tyre në Sarajevë dhe si e panë EYOF dhe Sarajevë me sytë e të rinjve.

Burimi: RYCOWB

EYOF bashkoi të rinjtë e rajoneve

EYOF bashkoi të rinjtë e rajoneve

Si pjesë e EYOF, u organizua një projekt i veçantë që synonte prezantimin e kësaj ngjarjeje nëpërmjet syve të të rinjve. 14 të rinj nga 6 vende të Ballkanit Perëndimor u mblodhën në një ekip të ri PR me një mision për të zbuluar qytetin, për të parë lojrat dhe për të lidhur njëri-tjetrin. Projekti është një aktivitet i përbashkët i Zyrës Rajonale për Bashkëpunimin Rinor në Ballkanin Perëndimor, “Rrufeja” e Inkubatorit të Inovacioneve Sociale nga Sarajeva dhe Ambasadës Franceze në B&H.

Një taditë që fatmirësisht po venitet

Një taditë që fatmirësisht po venitet

Martesat e hershme janë një problem i madh te grupet minoritare. Në fshatin Dubravë në Kosovë, deri në vitin 2014-të kanë ndodhur 88 raste të martesave të hershme. Nga 2014-ta deri më tani ky numër është zvogëluar në 34. Kjo shifër është akoma një numër që ne nuk duhet ta neglizhojmë. Më shumë për këtë temë, ju mund të mësoni nëpërmjet stories së realizuar nga Vjosa Çerkini.

Rinia e Kosovës: urë që lidh të rinjtë serbë dhe shqiptarë

Rinia e Kosovës: urë që lidh të rinjtë serbë dhe shqiptarë

Mitrovica e Kosovës dikur kishte një reputacion të një qyteti minierash, ndërsa sot ajo konsiderohet si një simbol i qyteteve të ndara. Korrespondentja jonë Vjosa Cerkini sjell një histori për të rinjtë që guxojnë të kalojnë “Urën e Ibrit” dhe përveç kësaj, ata bashkërisht krijojnë ura të reja midis serbëve të rinj dhe shqiptarëve.

GJERËSISHT

Dua ta ndryshoj sistemin arsimor

Mbi Perspektivën përcaktuara në Cazin dhe Vellika Klladusha takuam Llajlla Zhaliq, kryetore i këshillit të studentëve të USC. Ai ndoqi Gjimnazin në Velika Klladusha dhe tashmë nga shkolla e mesme e parë

dita u përfshi në shumë aktivitete kurrikulare dhe jashtëshkollore. Aktivizmi i saj çoi e saj për faktin se ajo mund të vëzhgojnë në mënyrë kritike në sistemin arsimor në shkollën e tyre dhe qytetin e tyre, dhe

Kjo është arsyeja pse ai dëshiron ta ndryshojë atë. Autori: Azem Kurtiq

Dua ta ndryshoj sistemin arsimor

Mbi Perspektivën përcaktuara në Cazin dhe Vellika Klladusha takuam Llajlla Zhaliq, kryetore i këshillit të studentëve të USC. Ai ndoqi Gjimnazin në Velika Klladusha dhe tashmë nga shkolla e mesme e parë

dita u përfshi në shumë aktivitete kurrikulare dhe jashtëshkollore. Aktivizmi i saj çoi e saj për faktin se ajo mund të vëzhgojnë në mënyrë kritike në sistemin arsimor në shkollën e tyre dhe qytetin e tyre, dhe

Kjo është arsyeja pse ai dëshiron ta ndryshojë atë. Autori: Azem Kurtiq

Unë jam një vajzë që i thyen paragjykimet

Ndërsa shokët e saj mendojnë të largohen nga vendi, Alisa po konsideron se si ajo mund të thyejë paragjykimet në rrethinën e saj. Ajo thotë se i pëlqen sfidat, kështu që zotëronte artin e fotografisë nga i cili jeton. Ajo gjithashtu zotëronte ngasjen e motorëve, dhe ajo pëlqente dhe kontrolloi dronët. Autori: Azem Kurtiq

Ligji për gazetari – Gazetari e duhur

Studimi i gazetarisë në kuadër të Fakultetit Juridik në Shkup po përgatitë më shumë studentë të jenë avokatë sesa gazetarë. Arsyeja për këtë është pamjaftueshmëria e lëndëve dhe mungesa e stafit profesional nga fusha e gazetarisë për t’u dhënë mësim studentëve. Për këtë arsye, nuk është për t’u habitur që numri i studentëve që marrin pjesë në këtë departament është në rënie çdo vit. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Romët në Mal të Zi ende kanë mundësi të kufizuara, kur është fjala për punësim, qasje në kujdes shëndetësor, strehim, si dhe në fusha të ndryshme të tjera të jetës, vlerësim ambasadorët e Bashkimit Evropian në Mal të Zi, Aiva Orava me të cilën shumica e zyrtarëve të Malit të Zi, politikanëve, intelektualëve, pajtohen…

Kemi nevojë për një afat ushtarak

Në Serbi, por edhe në vendet e rajonit, gjithnjë e më shumë flitet për rifutjen e shërbimit ushtarak të detyrueshëm. Megjithëse është një shpenzim i madh financiar që do të tejkalonte edhe buxhetet tashmë të ngarkuara, kjo ide ka ardhur edhe me miratimin. Pra, pyesni të rinjtë se çfarë mendojnë për këtë ide?

Autor: Aleksandar Klariq

Kurrë më shumë për në pa në!

Në Muzeun Historik të Bosnjës dhe Hercegovinës u hap një ekspozitë “lirua: Fëmijët e lindur për shkak të luftës”, e cila tregon fëmijëve të lindur si rezultat i luftës. Kjo është ekspozita e parë e organizuar nga shoqata “Fëmijët e harruar e luftës”, i cili synon për të treguar pengesat e ndryshme që stigma dhe diskriminimi janë vënë në një jetë të grave të mbijetuara të përdhunimit luftës dhe fëmijët e lindur si rezultat i këtij akti të egër. Gjithashtu, ekspozita do të tregojë luftën, forcën, këmbënguljen dhe, mbi të gjitha, njerëzimin në luftën e këtyre kategorive. Është vlerësuar se midis 30,000 dhe 50,000 gra, vajza dhe burra u përdhunuan gjatë luftës në Bosnje dhe Herzegovinë.

Ne duhet të rebelojmë veten kundër vetes

Jeta e të rinjve në Magllaj nuk është e lehtë. Të paktën kështu përfunduam duke biseduar me Admir Ahmetbegoviqin, të diplomuar në Shkollën e Mesme të Përzier në Maglaj. Një prej problemeve që Adami foli ishte se të diplomuarit nuk kishin vend për të festuar diplomimin. Ai gjithashtu preku lirinë e fjalës dhe gjendjen e arsimit që, tha ai, ishte katastrofike.

Paraqesim: Rruga e re e tretë

“Mënyra e re e tretë” është një organizatë multidisiciplinuare themeluar në maj 2017 nga të rinjtë, me qëllim për të ofruar një qasje të re për analizën politike në kohën e të drejtës dhe të populizmit të majtë. Misioni i organizatës është që të kontribuojë në përparimin shoqëror përmes një aktiviteti publik të argumentuar, akademik dhe përgjegjës social.

Njerëzit kanë mungesë ndjeshmërie

Nëse dëshmojmë për dhunë, përgjegjësia e çdo qytetari është të reagojë dhe të raportojë të njëjtën gjë. Kjo kërkohet nga ligjet në secilin nga vendet e rajonit. Megjithatë, vetë ekzistenca e një ligji nuk mjafton për ta respektuar atë. Biseduam për reagimin (jo) ndaj dhunës me të rinjtë në Kotor, dhe në portalin tonë ne publikojmë pjesë të tregimit që për shkak të afatit nuk hynë në shfaqjen përfundimtare.

Forca dhe rëndësia e lëvizjeve lokale

Për disa muaj, në të gjithë Serbinë, protestat “1/5 milion” janë mbajtur si reagim ndaj situatës aktuale shoqërore dhe politike në vend. Pas protestave të mëdha në Beograd, protesta u organizua në qytete të tjera më të vogla dhe më të mëdha në Serbi, të organizuar nga grupe më të vogla lokale të qytetarëve. Lëvizjet lokale janë temë që Aleksandar Klariç bisedoi me Nikola Miloviç, themeluesin e grupit Opportunity nga Shabac. Më shumë në video.

EYOF 2019: Hapi nga endrra në të hapur

Premten e kaluar në Sarajevën Lindore u zhvillua një ceremoni për të mbyllur ngjarjen më të madhe sportive në Bosnje dhe Herzegovinë pas Lojrave Olimpike të mbajtura në vitin 1984. Në kuadër të OJQ-së, si një projekt i veçantë, u formua një ekip i ri i PR, i përbërë nga pjesëmarrës nga gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor. Ekipi i ri i PR kishte një detyrë për të eksploruar Sarajevën dhe Sarajevën Lindore, të kaluarën, të tashmen dhe gjithashtu të ndërtonin një të ardhme më të mirë së bashku.

“Në sytë e të rinjve” ishte emri i projektit që u zhvillua së bashku nga EYOF, Zyra Rajonale për Bashkëpunimin e Rinisë në Ballkanin Perëndimor (RYCO), Inkubatori “MUNJA” i Inovacioneve Sociale nga Sarajeva me mbështetjen financiare të ambasadës franceze në Bosnje dhe Herzegovinë. Në videon e mësipërme mund të shihni produktin përfundimtar të punës së tyre në Sarajevë dhe si e panë EYOF dhe Sarajevë me sytë e të rinjve.

Burimi: RYCOWB

EYOF bashkoi të rinjtë e rajoneve

Si pjesë e EYOF, u organizua një projekt i veçantë që synonte prezantimin e kësaj ngjarjeje nëpërmjet syve të të rinjve. 14 të rinj nga 6 vende të Ballkanit Perëndimor u mblodhën në një ekip të ri PR me një mision për të zbuluar qytetin, për të parë lojrat dhe për të lidhur njëri-tjetrin. Projekti është një aktivitet i përbashkët i Zyrës Rajonale për Bashkëpunimin Rinor në Ballkanin Perëndimor, “Rrufeja” e Inkubatorit të Inovacioneve Sociale nga Sarajeva dhe Ambasadës Franceze në B&H.

Një taditë që fatmirësisht po venitet

Martesat e hershme janë një problem i madh te grupet minoritare. Në fshatin Dubravë në Kosovë, deri në vitin 2014-të kanë ndodhur 88 raste të martesave të hershme. Nga 2014-ta deri më tani ky numër është zvogëluar në 34. Kjo shifër është akoma një numër që ne nuk duhet ta neglizhojmë. Më shumë për këtë temë, ju mund të mësoni nëpërmjet stories së realizuar nga Vjosa Çerkini.

Rinia e Kosovës: urë që lidh të rinjtë serbë dhe shqiptarë

Mitrovica e Kosovës dikur kishte një reputacion të një qyteti minierash, ndërsa sot ajo konsiderohet si një simbol i qyteteve të ndara. Korrespondentja jonë Vjosa Cerkini sjell një histori për të rinjtë që guxojnë të kalojnë “Urën e Ibrit” dhe përveç kësaj, ata bashkërisht krijojnë ura të reja midis serbëve të rinj dhe shqiptarëve.

Kosova nuk është industri e lajmeve të rreme

Fake news është një term që e ka shoqëruar vitin 2016-të. Pasojat e lajmeve të rreme shpesh janë në tërësi të pakuptueshme. Metodat për t’i luftuar lajmet e rreme janë të llojllojshme dhe disa prej tyre përfshin verifikimin e burimeve të informacionit, duke ndjekur mediat e specializuara, të cilat merren me identifikimin e lajmeve të rreme. Lajmet e rreme ishin me interes për korrespodenten tonë në Kosovë, Vjosa Çerkini, e cila sjellë një storie rreth këtij fenomeni në Kosovë.

“Forumet botërore janë një nga treguesit se sa larg jemi të tjetërsuar nga njëri-tjetri.”

Forumi Rinor Botëror është një platformë e lirë që mbledh të rinjtë nga e gjithë bota, vendimmarrësit dhe zyrtarë të ndryshëm me ndikim. Ky forum u jep mundësi të rinjve të krijojnë rrjet si me politikëbërësit kryesorë, ashtu edhe me të rinj të tjerë të cilët janë të vendosur të krijojnë ndryshime në botën ku jetojmë.
Këtë vit, forumi u mbajt nga 3 deri në 6 nëntor në Sharm El Sheik, Egjipt, me pjesëmarrës nga Bosnja dhe Hercegovina dhe rajoni të cilët vazhduan shkollimin jashtë vendit. Bashkëbiseduesit tanë e kuptuan rëndësinë e një forumi të tillë dhe përshkruan se pse platforma të ngjashme do të ishin të dobishme në Ballkan.

Shiko të gjithë historinë në video.

Jini të lirë = të jeni ajo

Që jeni përvoja e tyre për të dalë dhe situata me të cilat ballafaqohen, sepse anëtarët e popullsisë LGBT u ndanë nga Zoran dhe Filip nga Novi Sadi.

SHL EVENT 2018 – Si ta bëni më mirë komunitetin tuaj?

Trebinje është fundi i qershorit organizoi aktivitetin “Make It Together”, i cili mblodhi së bashku mbi 100 të rinjve nga e gjithë Bosnja dhe Hercegovina me qëllim të lidhjes më tej dhe fuqizimin e të rinjve të cilët janë agjentë të ndryshimit në rast tyre lokale zajednicama.Na u ndoq nga të rinjtë që kishin qenë aktiv në programet Fondacioni SchülerHelfenLeben në periudhën e kaluar. Të rinjtë janë në këtë ngjarje për të shkëmbyer përvojat dhe praktikat e angazhimit të të rinjve, u zgjodh si projektin më të mirë se mbështetja SHL në të kaluarën dhe në të ri aktivizmit Ambasadori SHL, dhe kanë qenë të angazhuar në një aksion të madh vullnetar brenda të cilit të rinjtë në Trebinje si një dhuratë pikturuar dy muraleve. Pjesëmarrësit u përpoqën t’i përgjigjen pyetjes me shembujt e tyre: Si ta përmirësoni komunitetin tuaj?

Populli e Sarajeves refugjatët: “Mirë se vini!”

Fotografët, muzikantët dhe qytetarët e refugjatëve të Sarajevës që jetojnë në ose nëpërmjet Bosnjës dhe Hercegovinës simbolikisht thonë “mirëpritur”. Si pjesë e një programi të artit multimedial mbajtur në Muzeun Historik të Bosnjës dhe Hercegovinës, u hap ekspozita “populli i Sarajevës” dhe “itinerarin ballkanik” dhe pasohet nga një koncert i grupit mbështetje Dubioza kolektiv dhe Helem nejse.
Fotografi Imran Kapetanoviç sjell historitë e shtetasve të reja të Sarajevës, dhe Marko Gjuriq ekspozitë tregon problemet e përditshme dhe situata e njerëzve të cilët janë duke lëvizur “itinerarin ballkanik”. Përveç ekspozitës dhe një koncert nga qytetarët e Bosnjës dhe donacioneve monetare Hercegovinë direkt janë në gjendje për të ofruar organizimin Pomozi.ba, që prej shkurtit të këtij viti në mënyra të ndryshme mbështet më shumë se 1000 njerëz.
Pjesëmarrësit dhe vizitorët e kësaj iniciative qytetare folën për Perspektiva.

Duhan pushim: Si t’i arrijnë të rinjtë në BiH?

Shoqata e lajmeve të të rinjve në Bosnjë dhe Hercegovinë po zbaton projektin “Duhan Pause” për një vit të plotë, i konceptuar si një shfaqje e drejtpërdrejtë e të rinjve. Është gjithashtu një platformë për reflektimin kritik dhe shprehjen e opinioneve të të rinjve në diskursin publik. Duhan Pause e fundit shtroi pyetjen: Si duket rruga drejt suksesit të të rinjve në Bosnjë dhe Hercegovinë?
Pjesëmarrësit ishin njerëz të suksesshëm të rinj dhe aktivistë të cilët janë në komunitetet e tyre lokale të bëjë ndryshime të dukshme, ndërsa duke fituar me shumë pengesa të tilla si rezistenca e administratës lokale, mjedisin jo interisimi, vërtetim financiar dhe shumë të tjerë.
Ata janë për perspektivat për të folur për nevojat e të rinjve në Bosnjë dhe Hercegovinë, përvojat e tyre të jetës, dhe për atë që të rinjtë si mbajtës të vlerave të reja mund të bëni për të përmirësuar pozitën e tyre, por edhe jetën e të gjithë qytetarëve të Bosnjës dhe Hercegovinës.

Të rinjtë nga Serbia, Kroacia dhe BdheH: Të ballafaqohen me të kaluarën, për një të ardhme më të mirë!

Pesëdhjetë të rinj nga Serbia, Kroacia dhe BdheH erdhën në Srebrenicë në fillim të qershorit. Ai mblodhi atyre ngjarjen rajonal të paqes “të ardhmen e përbashkët evropiane”, me pjesëmarrjen e të rinjve nga Sombor, Vokovara, Gornji Vakuf / Uskoplje, Tuzla, Kladanj, Sekovici, Bratunacit dhe Srebrenicës.
Pjesëmarrësit vizituan Qendrën Përkujtimore në Potoçari kushtuar viktimave të genocidit kundër boshnjakëve dhe Dhomën Përkujtimore për viktimat serbe në Srebrenicë. Ata diskutuan rëndësinë e përballjes me të kaluarën e të rinjve si një bazë për një të ardhme më të bukur dhe paqësore.

Migrantët në BiH: Duke kërkuar një jetë më të mirë

Sipas Shërbimit të Shërbimit të Jashtëm, më shumë se 3,000 emigrantë të paligjshëm janë regjistruar në Bosnjë dhe Hercegovinë. Numri më i madh i takon qytetarëve të Sirisë, Pakistanit, Libisë, Afganistanit, Iranit dhe Irakut. Duke fluturuar për luftë ose për arsye ekonomike, shumica prej tyre dëshirojnë të mbërrijnë në vendet e Evropës Perëndimore. Në atë rrugë, ata gjithashtu banojnë në Bosnje dhe Herzegovinë.

Drejtësia për Davidin, Xhenën dhe të gjithë fëmijët tanë

Më 15 maj, në Sarajevë u mbajtën protestë për vdekjen tragjike të dy të rinjve, Xhenan Memiq dhe David Dragiçeviq nga Banja Luka. David Dragiçeviq u zhduk natën 17 më 18 mars të këtij viti, pas së cilës ai filloi ta kërkonte. Ishte deri në 24 mars, kur trupi i tij u gjet në Peshkopatën e Kishës. Më 8 shkurt 2016, Xhenan pësoi një dëmtim vdekjeprurës në Alegiumin e Madh në Ilixha, prej të cilit vdiq shtatë ditë më vonë. Megjithëse raportet zyrtare nga policia dhe prokurorët thonë se është për të ardhur keq, etërit fatale pohojnë se kanë prova se fëmijët e tyre u vranë.

Duke injoruar syrin në lëvizjen e karrocave me rrota

Dallibor Xhumiq është një novator i ri nga Bihaq. Ai ka zhvilluar një sistem që lejon nisjen e një karrige me rrota duke ndezur një sy. Në këtë mënyrë ajo dëshiron të ndihmojë njerëzit me aftësi të kufizuara. Ai punon me pushkatim, luan kitarë dhe, siç thotë ai, dëshiron të përhapë dashurinë. “Dikush ngrihet në mëngjes, shikon shiun dhe thotë:” Dhe ky shi është i mërzitshëm “. Cili është problemi, cili është problemi i shiut? Shiu bie dhe bimët bien, dhe për tre ditë kur dielli vjen, këto bimë do të tregojnë lule. Dhe pastaj kur të dalim, do të jemi mirë, do të shohim lule dhe do të jemi të lumtur. Ne jemi çdo ditë të vetmuar dhe prandaj nuk lejojmë që të jemi të lumtur. Në fund të fundit, me fat mund të jetë ai që e lejon veten të jetë i lumtur “, Dallibor përfundon historinë e tij.

Login