PËR IDENTITETIN

PËR IDENTITETIN

PËR IDENTITETIN

Modelimi po fiton popullaritet përsëri

Një nga hobi më i njohur i të rinjve në ish-Jugosllavi është të promovosh përsëri veten. Pas dekadave të modelimit në Shkup, Klubi i Modelimit Mihajlo Ivanovski Mix ka disa vite që funksionon, duke bashkuar entuziastë në këtë fushë. Ky është "Suhoj 15 UM" ose varianti...

Lufta kolektive për të drejtat e njeriut

Në Maqedoninë Veriore nuk ka bare dhe klube zyrtare homoseksualësh ku njerëzit LGBTIQ mund të rrijnë, por herë pas here shfaqen vende miqësore homoseksuale. Shpesh është më e vështirë për njerëzit transgjinorë që shpesh përballen me dhunë dhe diskriminim. Situata e vështirë shpesh e përkeqëson fuqinë. Më shumë në videon e Kristina Ozimec.

Ndryshim “kompromisi” i emrit

Maqedonia aktualisht po kalon një proces kompleks të ndryshimit të emrit të vendit në Republikën e Maqedonisë Veriore. Marrëveshja e nënshkruar me Greqinë për të zhbllokuar procesin e bashkimit me BE në NATO dhe NATO. Pikëpamjet e të rinjve në këtë temë janë të ndara. Më shumë në videon tonë nga Kristine Ozimec.

A është mirë nacionalizmi?

Për nocionin e nacionalizmit ne biseduam me katër përfaqësues të të rinjve të katër partive opozitare në Serbi. Çfarë mendojnë të rinjtë nëse nacionalizmi është i mirë dhe nëse është mirë të shikosh videon. Autor: Aleksandar Klariq

GJERËSISHT

Mirë se vini në Shutka

Mirë se vini në Shutka

Komuna e Shkupit Shuto Orizari ose Shutka është një nga vendbanimet më të mëdha të romëve në Maqedoni. Përveç popullatës rome në Shutkë, jetojnë edhe boshnjakët dhe shqiptarët. Kristina Ozimec jonë kaloi një ditë me Muhammed Ajbazin, një psikolog të ri që ka lindur dhe rritur në këtë vendbanim. Në këtë histori ne takohemi me këtë fshat dhe banorët e saj.

Familja, arsimi dhe rrjetet sociale

Familja, arsimi dhe rrjetet sociale

Vjosa Çerkini nga Kosova ka folur me të rinjtë në Prishtinë për të kuptuar se cilat gjëra ndikojnë në formimin e personalitetit të tyre. Familja, arsimi dhe rrjetet sociale janë ndër përgjigjet më të zakonshme. Më shumë për këtë temë mësoni nga storia në vazhdim.

Transgjinor Mali i Zi

Transgjinor Mali i Zi

Hana dhe Xholia janë njerëz transgjinorë nga Podgorica të cilët kanë vendosur të ndajnë me ne historinë e zbulimit të identitetit gjinor dhe hapave të mëdhenj që sjell ky zbulim. Historia e tyre është e ngjashme me shumicën e tregimeve të njerëzve transgjinorë në Ballkan. Pas kalimit të procesit të tranzicionit, ata vendosën të zgjojnë betejat e tyre dhe të marrin për vete në kuptimin e aktivistëve. Më shumë në historinë tonë nga Jelena Kontiç.

NAJNOVIJE

Ligji për gazetari – Gazetari e duhur

Ligji për gazetari – Gazetari e duhur

Studimi i gazetarisë në kuadër të Fakultetit Juridik në Shkup po përgatitë më shumë studentë të jenë avokatë sesa gazetarë. Arsyeja për këtë është pamjaftueshmëria e lëndëve dhe mungesa e stafit profesional nga fusha e gazetarisë për t’u dhënë mësim studentëve. Për këtë arsye, nuk është për t’u habitur që numri i studentëve që marrin pjesë në këtë departament është në rënie çdo vit. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Mali i Zi nuk është shoqëri e mundësive të barabarta

Romët në Mal të Zi ende kanë mundësi të kufizuara, kur është fjala për punësim, qasje në kujdes shëndetësor, strehim, si dhe në fusha të ndryshme të tjera të jetës, vlerësim ambasadorët e Bashkimit Evropian në Mal të Zi, Aiva Orava me të cilën shumica e zyrtarëve të Malit të Zi, politikanëve, intelektualëve, pajtohen…

Kemi nevojë për një afat ushtarak

Kemi nevojë për një afat ushtarak

Në Serbi, por edhe në vendet e rajonit, gjithnjë e më shumë flitet për rifutjen e shërbimit ushtarak të detyrueshëm. Megjithëse është një shpenzim i madh financiar që do të tejkalonte edhe buxhetet tashmë të ngarkuara, kjo ide ka ardhur edhe me miratimin. Pra, pyesni të rinjtë se çfarë mendojnë për këtë ide?

Autor: Aleksandar Klariq

MKC Shkup – vendi ku fillon gjithçka

MKC Shkup – vendi ku fillon gjithçka

Qendra Kulturore Rinore (MKC) Shkupi njihet si vendi ku lind arti alternativ dhe jeton. Kjo ishte ashtu ndërsa MKC e quajti Dhomën e Rinisë “25. Maj “në atë vend. Ta themi thjesht, është një vend, rëndësia e të cilit për të rinjtë dhe artin nuk mund të konceptohet me fjalë ose mund të matet nga disa prej njerëzve me metrics të njohura. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Strategjia për të rinjtë vetëm në letër

Strategjia për të rinjtë vetëm në letër

Qeveria e Maqedonisë Veriore në vitin 2015 miratoi Strategjinë e Rinisë, e cila duhet të rregullojë të gjitha gjërat që lidhen me këtë popullsi. Megjithatë, strategjia ka votuar në një mënyrë jo-transparente dhe shumë organizatave rinore nga Maqedonia paralajmëroi të dështimeve të mëdha në marrjen e njëjtë. Problemi tjetër është se Strategjia ekziston vetëm në letër dhe nuk po zbatohet nga institucionet. Më shumë në historinë e Kristine Ozimec.

Ne duhet të flasim për dhunën

Ne duhet të flasim për dhunën

Rastet e dhunës së bashkëmoshatarëve në Malin e Zi morën vëmendjen e publikut kur babai i një vajze deklaroi se e kishte marrë jetën e saj larg. Rasti tjetër është një vajzë 12-vjeçare e cila ka ngacmuar një grup të djemve më të vjetër për më shumë se një muaj, të keqtrajtuar, filmuar, shantazhuar, duke kërkuar para dhe gjëra të vlefshme. Pas kësaj, fëmijët dhe prindërit filluan të lënë. Prokuroria e Shtetit nuk ka të dhëna për rastet e dhunës së bashkëmoshatarëve, ndërkohë që anketa e OJQ-ve “Prindërit” tregoi se çdo fëmijë i katërt përjetoi një formë të dhunës së bashkëmoshatarëve gjatë vitit të fundit shkollor. Autor: Jelena Kontiç

Login