MBI PERSPEKTIVËN

O PERSPEKTIVI

Perspektiva Plus Logo Small

Perspektiva.plus është një web portal i cili merret me tema relevante për të rinjë, por edhe një vend ku të rinjët mund të shkruajnë lirhsëm, mund ta shprehin mendimin e tyre, të komentojnë, të iniciojnë temat që janë të rëndësishme për brezin të cilit i takojnë. Portali mbulon tmeat e ndryshme siç janë dhuna, toleranca, drejtat e njeriut, vlerat personale dhe shoqërore që janë të rëndësishme për rritjen dhe të ardhmën. Qëllimi është që të rrëzohet muri i krijuar nga lufta e kaluar, sistemi arsimor, media… Ky Web portal bazohet në temat nga emisioni televiziv “Perspektiva”, hap platform të reja dhe ofron platforma për dialogun në mes të rinjëve nga e gjithë bota. Portalin mund ta lexoni në gjuhët e Bosnjes dhe Hercegovinës, në gjuhën angleze, shqipe dhe arabe.

Perspektiva Logo

“Perspektiva” është një seri televizive që merret me të rinjët dhe me problemet e tyre. Xhirohet në Bosnje dhe Hercegovinë, Serbi, Mal të Zi, Kroaci, Kosovë dhe Maqedoni, dhe transmetohet në më shumë se 30 stacionet televizive, në bashkëpunim me Radio Evropa e lire, The National Endowment for Democracy (NED), Shoqatën “Obrazovanje gradi BiH”. Produksionin e bën Mebius Film. Episodi i parë u transmetua në shkurt të vitit 2015, e deri tani u transmetuan më shumë se 160 emisione.

Hyrje në sezonin e klipeve 1

Hyrje në sezonin e klipeve 2

Hyrje në sezonin e klipeve 3

MODERATORËT

Marčelo

Marko lindi në Paraçin me 22 janar 1983. Shpesh korrigjon gazetarët kur ata e quajnë atë „djalosh i gjithanshëm” dhe thotë: „Ky kompliment i takon dikujt që është njëkohësisht astrofizikan, marangoz dhe gjinekolog, kurse të gjitha aktivitet e mia kanë të bëjnë me shkrime, dhe unë shkruaj për njerëz, qentë dhe minj .” Shkrimet e tij përbëhen nga proza, kolumna dhe muzikë. Me profesion ai do ishte profesor i gjuhës dhe letërsisë serbe, sikur mos të kishte vetëm edhe disa provime për të kaluar. Ka publikuar katër albume, disa libra dhe diku rreth njëqind kolumna për redaksitë e ndryshme. Ka marrë pjesë në disa fushata me temen e tolerancës mes popujve të ish Jugosllavisë dhe ndikimin e muzikës dhe letërsisë në ndërgjegjësimin e të rinjëve. Ka bashkëpunuar edhe ne fushatën kundër trafikimit me njerëz. Shoqata e botuesve dhe librashitësve e Vojvodinës ja dha titullin e Ambasadorit të librit dhe leximit (2007), kurse romani “Zajedno sami” (“Të vetmuar së bashku”) fitoi çmimin e publikut Popboks si libri më i mire  në vitin 2008. Të njëjtin çmim e fitoi edhe romani Malterego  katër vjetë më pas. Teatri DADOV e adaptoi këtë roman dhe e ktheu në një shfaqje teatrale në vitin 2010. Të njëjtin vit revista “The Men” e shpalli  atë  „Njeriu i vitit“ në kategorinë  New Idol, kurse në vitin 2013 hyri në listen e 100 serbë më me ndikim, të revistës Nedeljnik.

Edo Maajka

Edin Osmić, reper i njohur si Edo Maajka, lindi me 22 dhjetor 1978 në Brčko. Në vitin 1992 ai u shpërngul në Kroaci si refugjat, ku e kreu shkollën mekanike, e pastaj u kthy në Bosnje dhe Hercegovinë për të studiuar mekanikën dhe kriminalistikën në Tuzla. Albumi i tij i pare, “Slušaj Mater” (“Dëgjoje nënën”) u publikua në vitin 2002 dhe Edo u shpall artist interpretues më i mire i vitit. Këngët e tij flasin për padrejtësinë në shoqëri, dashuri, urretjen, luftën, nacionalizmin, dhe për njerëz në përgjithësi. Përmes teksteve të këngëve ai shpesh kritikon qeverinë dhe fton të rinjët ta ngrisin zërin kundër gjërave që i shqetësojnë, dhe si i tillë u popullarizua anembanë ish Jugosllavisë. Ka huazuar zërin në filmat e animuar “Vëllai ari”, “Epoka e akullnajave 2”, “Chicken Little”, dhe “Epoka e akullnajave 3”.

Remi (Elemental)

Mirela Priselac Remi është këngëtare, autore e teksteve këngësh, dhe kompozitore në grupin Elemental. Lindi me 25 dhejtor 1979 në Zagreb. Me profesion është profesore e gjuhës angleze dhe spanjolle. Remi njihet për komentimet e mprehta dhe për qëndrimin e saj kritik ndaj shoqërisë. Përpiqet ta rrisë ndërgjegjësimin për të drejtat e gruas dhe barazinë gjinore. Remi mendon se të drejtat e popullatës LGBT, të njerëzve me religjione të ndryshme, dhe pakicave në përgjithësi duhet të jenë të barabarta. Reagon ashpër ndaj të padrejtës dhe nga frustrimi krijon tekstet e këngëve dhe angazhohet në projekte të ndryshme. Në kohën e lire ajo shkruan poezi, lexon shumë dhe angazhohet si vullnetare. Një përrallë e saj u publikua në koleksionin „Vinilne priče“ (Tregimet e vinilit) dhe beson që një ditë do të shkruajë një roman.

Brano Jakubović (Dubioza Kolektiv)

Brano është frontmen i grupit „Dubioza kolektiv“ nga Bosnja dhe Hercegovina. Lindi me 8 korrik 1978 në Sarajevë. Me muzikë merret që nga mosha trimbëdhjetëvjeçare. Thotë që muzikën nuk e ka shfrytëzuar për të grabitur zemrat e femrave, por në muzikë ka kërkuar një vend për tu strehuar bashkë me shokët e tij nga vitet nëntëdhjata. Grupi „Dubioza kolektiv“ u themelua në vitin 2003, duke bashkuar njerëz të rinj që kanë vendosur që përmes muzikës së mirë t’i ndajnë idetë e tyre, perceptimin për shoqërinë dhe për gjitha dukuritë e shoqërisë që i rrethojnë. Brano thotë që grupi i tij edhe sot e kësaj dite përpiqet të japë maksimumin në çdo koncert, duke dhënë performansen që pothuajse është performanse e fundit, edhe pse janë të popullarizuar.

MODERATORI

Marčelo

Marko je rođen u Paraćinu, 22.01.1983. Ima običaj da ispravi novinare kada ga pred intervju najave kao „svestranog momka”: „Taj kompliment pripada nekome ko je istovremeno i astrofizičar i stolar i ginekolog. Sve moje aktivnosti tiču se jednog istog: bavljenja pisanjem. A sve što pišem je o ljudima, psima i mišima.” To čini kroz prozu, novinske kolumne i muziku. Po struci bi bio profesor srpskog jezika i književnosti, da ga od toga ne dijeli još koji ispit. Objavio je četiri studijska albuma, nekoliko knjiga i stotinak kolumni za razne redakcije. Učestvovao je u akcijama o temi tolerancije među narodima ex-Yu i delovanja muzike i književnosti na promenu svesti mladih, a sarađivao je i u akciji borbe protiv trgovine ljudima. Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodelilo mu je titulu ambasadora knjige i čitanja (2007), a roman Zajedno sami dobio je Popboksovu nagradu publike za najbolju knjigu 2008. Istu nagradu je četiri godine kasnije osvojio i roman Malterego. Pozorište DADOV adaptiralo ga je u u predstavu 2010. Iste godine, časopis The Men proglašava autora „čovekom godine“ u kategoriji New Idol, 2013. ušao je na listu sto najuticajnijih Srba prema magazinu Nedeljnik.

Edo Maajka

Edin Osmić, kao reper poznatiji kao Edo Maajka, rođen je 22.12.1978. u Brčkom. Kao izbjeglica je došao u Hrvatsku 1992. i završio srednju strojarsku školu. Nakon toga se vraća u BiH da bi studirao strojarstvo i kriminalistiku u Tuzli. Njegov album prvijenac “Slušaj Mater”; izlazi 2002. i Edo postaje najbolji novi izvođač te godine na području Hrvatske. Njegove pjesme govore o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu, ljudima uopće. U tekstovima nerijetko kritikuje vlast, mlade poziva da podignu svoj glas protiv stvari koje im smetaju, i kao takav je prihvaćen širom prostora bivše Jugoslavije. Posudio je glas u sinhroniziranim verzijama crtića Legenda o medvjedu, Ledeno doba 2, Chicken Little, Ledeno doba 3.

Remi (Elemental)

Mirela Priselac Remi je pjevačica, tekstopisac, kompozitor u grupi Elemental. Rođena je 25. 10. 1979. godine u Zagrebu. Po zanimanju je profesorica engleskog i španskog jezika i književnosti. Remi je poznata po britkim istupima u javnosti i kritičkom stavu prema društvu. Trudi se da podigne svijest o ženskim pravima i ravnopravnosti polova. Smatra da ljudska prava LGBT populacije, ljudi druge veroispovijesti, generalno manjina, moraju biti jednaka. Loše reaguje na nepravdu pa iz te frustracije nastaju njeni tekstovi i aktivizam. U slobodno vrijeme piše poeziju, mnogo čita i volontira. Jedna njena priča je objavljena u zbirci „Vinilne priče“ i vjeruje da će jednog dana napisati roman.

Brano Jakubović (Dubioza Kolektiv)

Brano je frontmen bh. muzičkog sastava „Dubioza kolektiv“. Rođen je 08.07.1978. u Sarajevu. Muzikom se bavi od svoje trinaeste godine i kaže da muziku nije koristio za osvajanje ženskih srca, već da je kroz muziku tražio zamišljeno mjesto gdje sa prijateljima može pobjeći od groznih devedesetih godina. Bend „Dubioza kolektiv“ nastao je 2003. i tada je okupio mlade ljude koji su odlučili da svoje ideje i priču o situaciji u državi i svemu što ih okružuje, prenesu dobrom muzikom. Kaže kako se danas, uprkos velikoj popularnosti, trude da svaki koncert sviraju kao posljednji i da uvijek daju svoj maksimum.

Login